2020-12-08

Mõnus magus maailm (arhiivist)

Ull mõte tuli päris vanu postitusemustandeid vaadata. Et noh, mis 7 aastat tagasi kirja panemist vääris ja miks ja kuidas. Lõpetamata teised niiehknaa, aga muidu on ka päris veider. Mõned asjad ikka muutuvad ajaga. Niiet naiivsusehoiatus kõigele, mis arhiivist pärit. 
Alustuseks täitsa modifitseerimata mustand. Here goes...


Jaapanil paistab kombeks olema paljude erinevate kultuuride mõnusad magusad asjad kokku korjata ja neist oma tähtpäevade lahutamatud osad teha. Siin-seal postitustes olen erinevaid maiustusi/magustoite maininud, ent tekkis tunne, et ülevaatlikum kokkuvõte tuleb ehk kasuks. Kõigepealt mõned üldmõisted:

Azuki - magus punase oa pasta
Matcha - rohelise tee pulber
Mochi - tambitud riisist mass
Okashi - kõigi Jaapani snäkkide ja maiustuste ühisnimi


Karamelliseeritud õunad /maasikad

Crepe

Azukimochi

Hanabiramochi - võetud iseenesest väga hea riisikook ja azuki ...

Yakiimo 

Taiyaki custard/azuki

Pooltoored saiakesed

Melonisai

Pontšikud

Hotteuk

See valge korea maiustus 

X-pops

Šokolaadibanaanid

Riivitud jää

Baumkuchen 

Christmas cake

Valentinišokolaad 

Kõik machamaitseline - küpsised, koogid, jäätis, šokolaad...

Milk pan

Puding


Njah, ja niikaugele ma siis tookord jõudsingi. Paljudest olen hiljem kribanud; praegu teaks nii mõndagi õigema nimega nimetada (jää ehk kakikoori näiteks); enamust enam eriliseks ei pea; lemmikuteks oleks endiselt (kui ainult süüa saaks) magusad saiatooted nagu baumkuchen, custard taiyaki, hotteok, milk pan; hooajalised jaburused nagu Christmas Cake ja valentinipäeva + white day šokolaadid ei pane enam kulmugi kergitama. Soolajäätistest, pressitud suhkrupillidest, kuubikujulistest arbuusidest, pockydest regionaal-maitselistest KitKattidest ja kõigest muust, millest tollal veel kuulnud ei olnud, rääkimata.

Cheers,
Hedi