Nojah, idee ju kena - valida mõni külm ja vihmane reede või laupäevaõhtu, kutsuda sõbrantsid külla, teha miskit head süüa, kuumutada (aga mitte keeta, muidugi) hõõgveini kõrvale ja mingite tekkide-patjade hunnikus jututada. Kui siis oleks võimalik leida mõni õhtupoolik, kus kellelgi järgmisel päeval eksamit või tööd vmt ei oleks. Nojah, pühapäeva päevane olemine käib siis kah. Eriti kui sellega kaasneb paar mõnnamõnnamõnna üle ilma inspiratsiooni saanud toidukest.
A) Korea. Õhukesed (Jaapani õhukesed ehk pmst see-through õhukesed) sealihajupid, uhmris purustatud seesamiseemned, seesamiõli, mõni lusikas gochujang'i, sama palju mett, paras kogus sojakastet, kolm pisikeseks hakkitud (tõsiselt tahaks, et siin kuskil küüslaugupresse leiduks) küüslauguküünt, tsipake teravat lihamaitseainet (lithsalt vürtsisuse saamiseks), pool apelsini pisikeseks hakitult... ehk ei unustanud midagi ära. Kõik kokku segada, liha tunnikeseks (või kauemaks, kauaiganes aega on) marineeruma jätta ja siis kogu täiega pannile kümmekonnaks minutiks.
B) Vietnam. Jahu, suhkur, piim, vesi, vanilliessents vedelaks taignaks kokku segada, paar-kolm lusikatäit pannile õlli nagu teeks munata pannkooki, pikkupidi neljandikeks lõigatud banaaniviil (või konservmais või bataadiviilvõi tegelikult misiganes pähe tuleb... tahaks anannassiga katsetada... *silmad läksid praegu suureks, kui seda kirjutades taipasin, et sügavkülmas pool viilutatud ananassi ootab...) sinna kohe sisse, lase piisavalt küpseda kuni taignaplönni üle banaani kaheks kokku keerata saab. Küpseta kyosakujuline asi mõlemalt poolt kuldpruuniks, söö alternatiivpannkoogid soojalt. Ohaeg, ja kui sinna veel vaniljejäätist juurde panna... Jahud-suhkrud-piimad muidugi igasuguste dieetidega sobiva kraami vastu vahetatavad ;).
*oh ja sai tõesti jälle maisi söödud, täitsa päriselt, ei jooksnud ära...
*oh ja sai tõesti jälle maisi söödud, täitsa päriselt, ei jooksnud ära...
C) Soome. Hõõgveini siin üldiselt ei tunta, ega poes müüda. Millest pole kõige vähematki muret, sest odavapoolset punaveini leiab ja vajalikud maitseained on ka erinevatest kohtadest kokku koguda õnnestunud (thanks, paps, eeskuju näitamast taaskord). Nojah. muidugi selle külalistele serveerimine eeldab, et on meeles see vein poest ka kaasa võtta, lisaks spetsiaalselt sinna sisse panemiseks hangitud apelsini(koore)le... Aga mis seal ikka, sai siis hoopis minttukakao improviseeritud. Nimeandja asendus küll mingi suvalise piparmündialkoholiga, aga kokku sai päris hea soojendav kraam, eriti kui tassiservad šokolaadikastmega üle kallata.
Cheers,
Hedi