Ports kehvi õunu ootas jupp aega külmikus koogiks realiseerimist. Küll tuli üks, siis teine asi ette, aga lõpuks läks tegudeks. Aga tavaline õunakook, noh, mis selles ikka huvitavat on. D leidis, et vaja asi uhke nime võrra paremaks teha: Tarte Tatin. Lugesin neid retsepte ja tekkis tunne, et peab neli tundi köögis mässama, et lõpuks oma kook saada, nisuvabaduseproblemaatikast rääkimata...
Aga näe, ei pidanud. Hoopis küllaltki lihtne ja kiire toit sai. Algus vot siit, edasi kõikvõimalikud muutused, mida üles kirjutada eriti vist mõtet ei ole, panen parem selle retsepti kirja, mis järgmine kord käiku läheb. Sest jah, nämmu ja kordamisele tuleb, aga parenemisruumi oli.
Vaja:
4 kooritud õuna (no nii tüüpilise golden'i suurust)
1 supilusikas kaneeli
2 supilusikat sidrunimahla (pole vaja, kui õunad haput sorti on)
75 g mandleid (koorega, soolata, röstimata, blanchimatta - otse pakist seega)
150 g jahu (üsna üks kõik millist, meil: 30g jäme maisijahu, 20g maisitärklis, 100g peen maisijahu)
2 kuhjaga teelusikat küpsetuspulbrit
1/2 teelusikat soola
2 muna
3 supilusikat kookosõli
1 supilusikas vaniljeessentsi
??? piima (retsepti järgi oleks kogus 4 supilusikat olnud, reaalsuses pidime kõvasti rohkem panema)
70g võid (soolavaba ofc... kurjam, ma ei saa aru, miks seda sinna sisse topitakse)
6 supilusikat suhkrut
Õuntelt sisikond välja ja suurteks jämedateks viiludeks (peaks kooki edasi kirjaldatud manipulatsioonide käigus paremini koos hoidma) kaussi ja sidrunimahla, 1 lusikatäie suhkru, kaneeliga läbi raputada.
Mandlid köögikombainis (vitamix ftw) pulbriks, lisa jahud, küpsetuspulber, sool, 1 lusikas suhkrut ja mikserda kiirelt segi.
Lisa munad, kookosõli, vanilje ja vähehaaval nii palju piima, et taignamass anumast uuesti kättesaadavaks muutub. Mikserda, muidugi.
28cm diameetriga non-stick!! praepann madalale tulele, sulata või, lisa järele jäänud 4 lusikatäit suhkrut. Sega pidevalt, kuni mass karamelliseeruma hakkab.
Lao õunad süstemaatiliselt karamellimassi - eesmärk on kogu pind katta ja kerge structural integrity tekitada. Küpseta, kuni õunad pehmepoolsed, siis vala kogu taignavärk ühtlaselt sinna otsa.
Kaaneta ja lase läbi küpseda. Valmis, kui hambaork taignaosast kuivalt välja tuleb.
Leia taldrik, mis panni katab, või asenda see mitmekihilise fooliumi/küpsetuspaberiga. Keera pann hooga kummuli - kook jääb lakke kinni. No okei, loodetavasti ikka mitte - peaks teine pannilt välja vupsama ja tainas allpool, õunad keskel, karamell(kaste) peal vaniljejäätise / -kastme / vahukoorega serveeritud saama.
On küll veel veerand kooki kapis alles, aga juba on kiusatus uuesti proovida, et kas teine iteratsioon saab esimesest parem...
Cheers,
Hedi