2023-10-28

Eestipärane tiramisu

... ehk küpsisetort kausis.

Kuna D oli, nagu ikka, sünnipäeva tähistamiseks hommikust õhtuni koosolekutel jne (sellest kõigest rääkimata, mis nädala jooksul toimunud oli), tegin vähemalt kiire küpsisetordi, millega teda lühikese pausi ajal turgutada. Viimati ehk 15 aastat tagasi selle tegevusega rinda pistnud, ja voh, andis tunda.

Märkmed järgmiseks korraks:
  • Full-grain aga suht maitsetud küpsised käravad kenasti. Kandilised.
  • Üks kõik, kui kaugele poodi minema peab, et leida, küpsiseid leotada tugeva earl grey-piima segu asemel piimaga lahjendatud Bailey's'es või Kahlua's või Vana Tallinnas.
  • Mitte kasta, vaid leotada! Kaua aega (või kuumaks aetud vedelikus), kuni küpsised veel vaevu koos püsivad, või peale poolpehmete küpsiste kaussi ladustamist vedelikku juurde lisada.
  • Mitte unustada kõrgete seintega koogiküna küpsetuspaberiga vooderdada (sest see võimaldaks ehk koogi pärast kätte ka saada, ei peaks tulemust barbarimoel lusikatega ründama... kuigi see ka omaette lõbus tegevus.)
  • Meie kausi kohta kulub 2 pakki küpsiseid ja vähemalt 2 totsikut hapukoort, aga 3 oleks parem.
  • Hapukoor peale kakao ja suhkruga de-klombistamist värske koore või piimaga vedelamaks segada. (Jaapani oma on täiesti tahke. Tüütu.)
  • Ahjaa, ja mitte kuu aega üle tähtaja hapukoor oleks parem variant - vähem hapu teine.
  • Ja vahukoort pole kaunistuseks vaja, kreemisust selletagi piisavalt, jube jebimine ainult. Tumeda šokolaadi ja marjajahuga üle riputatud kreemipind on ilus niikuinii, marju või puuvilju võib ka lisada.
  • Aga kihtide vahele igatahes palju-palju rohkem mustikaid, banaaniviile ja šokolaadihelbeid!
  • Ja siis kõvasti kauem seista lasta, kui 2 tundi.
Cheers,
Hedi