2018-01-25

When apartment becomes a tiny Palestine

Mõni aeg tagasi üle elatud sünna pole läbi, paistab, sest kingitusi sai veel eilse päeva jooksul tükki kaks, mis oli ettekäändeks tšikkidega ühte nende lemmikusse yakisobarestosse sööma minna ja sealt edasi täna õhtuks minu pool kokkamine kokku leppida - mõlemad küllaltki teretulnud nähtused, kuna kummalgi päeval lõunaks aega jagunud ei ole.
Teemaks yaprak ehk dolma ehk warak dawali türgi, kreeka ja araabia keeles vastavalt. Tegu põhmõtteliselt viinamarjalehtedesse mässitud keedetud riisi+lisandi+erilise maitseaineseguga pallikestega. Tänane Palestiinast pärit versioon: plastpudelisse soola (ja eiteamille muuga) kuivalt "marineeritud" lehed (hoolitseva ema poolt kenasti postiga teise maailma otsa saadetud) kuuma veega viieks minutiks keema ja soolatustuma. Sõelal kurnata. Segada kokku keetmata riis, peeneks lõigutud tomat, meeletu hunnik peterselli, riivitud muskaatpähklit, soola, oliiviõli, maagilist kanapuljongipulbrit, miskit, mis meenutas välimuselt karrit ja veel hulk mingeid vürtse. Viinamarjalehed puntrast ükshaaval lahti harutada, laiali sirutada, roots küljest, lusikatäis täidist vahele ja kenaks tihkeks pakikeseks-rullikeseks vormida. Laborist suur pott pihta panna, rullikesed tihedalt selle põhja laotatud tomativiiludele, vett piisavalt palju, et napilt ülemise kihi ära katab, veel üks tomatikiht peale ja keeduvette teine ports maitseaineid. Kümme minutit kõrgel tulel, seejärel nelikümmend madalal keeta ja voila.
Noh, ja siis veel poe odavaimast veinist laar hõõgveini kõrvale kuumutada muidugi ;).
Alternatiivse täidisena pakuti välja tomati asemel või sellele lisaks mingi lihakraam, ise mõtlesin, et mingi juustuga variant pädeks ehk ka. Või siis hapukoore puudumisel maitsetamata jogurtiga kombineerimine. Heh, aga võimalik, et need kalduvused on mu piimatootepuudusest tingitud.

Cheers,
Hedi