Ei, no tõesti, vanaisa firma (okok, nüüdseks endine firma, jummel, kui kõrgesse vanusesse võib üks üliinimesehing töötada) võib ju siia maale juustu eksportida/importida, aga mida kohalikud sellega peale hakkavad, on küll täielik loosiküsimus. Eesti juustu siit leidnud ei ole, aga hunniku Läti või Leedu päritolu kohukesi küll - odavtoidupoest jäätistega koos sügavkülmutatult. Noh, ja need hirmkallid (ja kehva maitsega) kohupiimakreemid, mida täna lõunaks katsetasin olid kenasti keset poeruumi toatemperatuurile paigutatud...
Ahjaa.. ja põhjus, miks kõiki ettejuhtuvaid piimatooteid katsetama olen kukkunud, on kuskilt järgnevate ridade vahelt loetav:
M kulutas jupp aega mind veendes, et Jp poepiim on keskeltläbi nii töödeldud, et iga kell on parem seda mitte juua. Tema absurdse treeningrežiimi juures natuke julgeb usaldada kah, kui toiduainete mõjudest räägib.
K'ga oli huvitav rannajutuajamine ajurveeda teemal ja sellest, kuidas piimatooteid teraviljalistega koos süüa ei tasuks (meenutused siinkohal ka aastate taha ROLE-toitumise juhtnööridele). Miks ka mitte siis katsetada.
A laktoosi ei talu, seega sojapiim sugeneb kappi päris tihti, aga nagu üks kogemata-eksperiment näitas, ka see rikneb, kui avatult kappi vedelema jätta. Toidu raiskamist ei talu silmaotsaski, st tarvitan kõik ära, mis seisma jääb. Seega ei mäleta, millal viimati päris piima ostsin.
Piimatoodetest hoidumine, kui selleks konkreetset põhjust ei ole, on aga, nagu R 'ga arutatud sai (MD PhD), üsna tõenäoline tee laktaasi (ehk laktoosi lagundava ensüümi) tootmise järkjärguliseks vähendamiseks ehk talumatuse tekkeks. Too veel puuduks..
Maavärina-igaksjuhuks-varude tarbeks (njh, kui ikka 24 hr jooksul mööbel 7-8 korda ülesalla kepslema kukub, nagu eile, on aeg sellistele asjadele ka mõelda) on sojapiim oma säilitustemperatuuri, paki kuju ja säilivusaja poolest ka kõvasti otstarbekam.
Cheers,
Hedi