Uus elukas oli poes (ikka tore, kui kaup päris kogu aeg sama ei ole, vaid iga natukese aja tagant miskit huvitavat eksperimentideks võimaldatakse) - butternut squash nimeks. Kohe sellest ka, aga kõigepealt retsept. Jah, päriselt ka. Kategooriast "lihtsaimast lihtsam".
Pese vili, lõika pikkupidi pooleks, urgitse seemned välja. Ahi 200 kraadile, mõlemad pooled fooliumiga vooderdatud pannile, pintselda lõigatud pinnad oliiviõliga, puista üle musta pipraga. 20-30 minutit (oleneb kõrvitsa suurusest) ahjus, kui pehme, taldrikule ja söö. Kestaga või kraabi ainult seest sisu, kuidas paremini maitseb.
Seemned pehmest sodist puhtaks, pesta ja kuivama - söö nagu muid kõrvitsaseemneid.
Ja siis nimedest...
Butternut squash, selgub, on paljudes keeltes muskaatkõrvits. EI ole sama asi, mis Jaapani kabocha, kuigi wiki tõlge seda väitis. Ei ole ka sama asi, mis eesti kõrvits kõrvits. Ega ka mitte butternut, sest too on tegelikult hoopis (ülimalt ohustatud liik) white walnut (ehk valge kreeka pähkel?) Ja mispärast walnut üldse Kreekaga seotud on??
Igatahes, vot, on kurgid ja on kõrvitsad ja on melonid ja on arbuusid ja on luffad - super lähedased sugulased, samast sugukonnast (Family) - Cucurbitaceae. Nii, ja seal sugukonnas on perekond (Genus, mitte family, sest muidu pole piisavalt segadusseajav) Cucurbita ehk kõrvits.
Kuhu see ülalmainitud muskaatkõrvits (C. moschata) kuulub. Jaapani kabocha (C. maxima) on ka siin. Ja lisaks kuulub sinna ka, ülla-ülla - kõrvits (C. pepo). Ja tsukiini (C. pepo). Ja patisson (C. pepo). Ja kabatšokk (C. pepo). Ja ports dekoratiivkõrvitsaid (C. pepo). Ehk jah, need raiped on kõik üks ja seesama liik!!
Ei teadnud. Kapsaste lollakast segadusest sai kunagi süstemaatikaloengutes üht-teist selgeks õpitud, kõrvitsate mässumeelsuse kohta vot ei teadnud. Tänud, Hanamasa.
Cheers,
Hedi