2021-06-24

Jäätee

T, nunnukas, küsis, selgelt kuumalainest inspireeritult, ükspäev, et kuidas ise jääteed tehakse. Hihi, ei ütleks, et see "roog" just meisterkokka vajaks, info nagu nimes olemas - jää+tee. Aga olgu siis, tema teetegu kunagi teismelisena ei lähe vist kunagi meelest ära, niiet paar nippi eksisteerivad küll.

Kasuta teepuru, mitte teekotte - nood viimased võivad paberi maitse juurde jätta, ja üleüldse on kotistatud tee rusikareeglina kehvema kvaliteediga, raiskab rohkem resursse, ei tõmba nii ühtlaselt jne. Ehk et ära teekotte parem üldse kasuta. Ütleb ja lürpab oma kotipäritolu hommikuEarlGreyd...

Klassika on jääteeks musta teed kasutada. Üsna suvaline Earl Grey, Ceilon'i või Assam on head, Darjeeling jääb veidi liiga nõrgaks. Lapsang Souchong'ist ja PuErh'ist hoia raudselt eemale, kui küsima pead, mis need on :P . (Endal tekkis praegu huvi, et mismoodi PuEhrijäätee mõjuks. Hmm...)

Alternatiivvariant on roheline tee. Pidada tervislikum olema, aga tegumoega peab veidi hoolikam olema, et hea, mitte padukibe jook välja kukuks - täpselt samamoodi, nagu tavalist teed tehes, kui huvi peaks olema.

Kolmas võimalus on mõni mitteravi-taimetee nagu rooibos, honeybush, kibuvitsamarjad või karkade. Mõnes kohas on näiteks maitsestatud rooibos popp - vanilje vmt - see peaks päris huvitav välja kukkuma.

Noh, ja siis on päris ravimtaimed ka muidugi olemas. Um... kui ei tea, mis mõjud kindlal taimel on, ei tasu suurtes kangetes kogustes vist sisse juua. Haha, no näiteks paakspuu või tammekoorejäätee aiapeol pakkumisega saaks kindlasti nalja. Põdrasamblik oleks teistmoodi lõbus jälgida, hihihi.

Tegumood üldiselt. Alguses väikese koguse kuuma veega kange tõmmis teha, sinna tiba suhkrut või mett sisse lahustada (või ka mitte, Jaapanis nt käivad pudelijääteed raudselt magusaineteta), tõmmata lasta, kurnata ja siis see kontsentraat külma vee ja jääga lõppkoguseni lahjendada. 

Mis tähendab, et algne teepuru kogus tuleb lõppanuma mahu järgi arvestada. Teelusikas musta, kolmveerand teelusikat rohelist, poolteist teelusikat mitteravitaimetee teepuru 300ml vee kohta. Ravimtaimi kokkuleppeliselt ignoreerime siin jah...

Algselt kasutatava vee temperatuur ja aeg sõltub ka purust. Must 95-99 kraadi kanti (ehk lase keema ja vala rahulikus tempos peale), jäätee tarbeks kümmekond minutit tõmmata lasta (tavatee max 5). Roheline sellest 10C madalam (ehk et oota peale keetmist kümmekond minutit) ja jääteeks kuni 5 min tõmmata (tavatee max 2 min) - kauem ja teepurust hakkavad kõikvõimalikud mõrud mitte-väga-suviselt-kerged ained välja imenduma. Taimeteed on megaleplikud, valmista enamvähem mis temperatuuril ja kuitahes kaua tahad, miinimum minut tõmmata ja 80kraadine vesi. Ravimtaimedest saab kõige paremini aineid kätte, kui kümme kuni kolmkümmend minutit keeta. 

Tõmmisemeetod aitab kogu kupatust vähema kui poole päevaga maha jahutada (no eeldame ikka, et korraga teed korraliku kannutäie), vee asemel jää lisamine muidugi kiirendab kriitilises situatsioonis protsessi.

Lisandeid on ka mõnus sisse panna - (jäätunud) puuvilja, sidruni- või muud puuviljamahla, marju. Karkadele klapib näiteks ingverit (värsket, pastat või pulbrit, ja pigem juba kuuma etapi ajal) lisada. Maitseõlitilk (piparmünt vmt) on ka vahel õigel kohal.

Ja ongi kõik ;)

Boonuspunktid sellele, kas postitusest sõna "tee" kasutuskorrad kokku viitsib lugeda.

Ühtlasi panin täna bulgogimarinaadi konservube (need punakaslillad kidney beans soola ja tomatikastmeta). Because why not. (No okei, endiselt koduste varude vähendamine käsil.) Psst, ühelegi korealasele ei tohi öelda!

Cheers,
Hedi