Õppisin (poolkogemata) kodus neid karamellmaguskartuleid tegema, mis muidu poes pidevalt korvi ronima kippusid. Korratavalt, sealjuures, kui eilne ports tõendiks tuua. Mis ei ole kehakaalu ja tervisliku toitumise kohapealt just kõige parem uudis, aga mis seal ikka...
Protsess:
Bataadid pesta, kuivanud otsad ja muud koledad kohad välja lõigata.
Koorega koos juppideks (esimene kord tegin u. 1cm2 kuubikud, teine kord 5mm paksud pulgad, suuremat vahet pole).
Külma veega üle loputada ja salfaga poolkuivaks patsutada.
Kartulid kausis maisitärklisega igast küljest üle riputada - pidada krõbedamad jääma. Eile tärklist küll käepärast polnud, "paneerisin" riisijahuga, tulemuse üle ei kurda.
Non-stick praepannile vähese õliga madalale kuumusele kaane alla ja rahule jätta, kuni läbi küpsenud ja kergelt pruunistumas.
Edasi pann korralikult kuumaks ja tihti segada.
Seemneaeg. (Soovitatavalt mitte selle aedkannikese seemned, mis millalgi eile öösel tuppa kuivama toodud kuprast end minu jaoks täiesti ootamatult mööda kööki laiali olid paisanud...) Klassika on mustad seesamiseemned, esimene kord tegin valgetega, viimne kord polnud neidki, puistasin hoopis käputäie kaugelt-üle-tähtaja chiaseemneid pannile bataatidele ja käis küll.
Kui kartulid-seemned meelepäraselt pruuniks grillitud, karamellkaste peale. Pakist. NB! Mitte see paks mitteläbipaistev (mingi parem sõna peaks olemas olema vist aga...) ja võib-olla mingil eluetapil piimaga kokku puutunud möks, mida nt Hershey's müüb ja jäätise peale pannakse, vaid selge kollakas vedelik, millest kuutamisel "päris" krõmpsuv karamell saab. Kahte erinevat säärast olen nüüd katsetanud, mis kodupoes müügil, veidi lisamaitset ehk sees on, aga eks ta põhimõtteliselt üks suhkrusiirup ole. Loe: mõne lusikatäie toorsuhkru + poole väiksema koguse võiga asendatav (sel moel ühtlasi ka lõpp-produkti magusus paremini kontrollitav). Meega saaks ilmselt ka mingi tulemuse, aga krõbeduse kohta ma sel juhul lubadusi ei anna. Ja praegu peas kinni idee, et kardemoni peaks maitseks panema, katsetanud veel ei ole.
Pann kogu seguga kõrgel kuumusel, kuni misiganespäritolu karamell mullitab ja kergelt pruunistub ja veel EI kõrbe, siis tuli alt ära ja rahule jätta, kuni kraam maha jahtunud ja krõmpsudeks klompideks muutunud. (Ja kui uudishimu liiga vara liiga suur, siis kõrvetatud keelte eest keeldun ma vastutust võtmast.. see kraam on tõsine laava!)
Noh, ja siis tuleb ainult üritada piiri pidada ja mitte kõike korraga nahka pista.
Cheers,
Hedi