Igasugust jama pikalt ja palju olnud ja asjade üles kirjutamiseks õiget energiat puudu kogu aeg...
Aga tegin värsket hapukapsast kaks korda ja täitsa hea tulemus paistab olema nii maitselt kui efektilt seedimisele.
Eriti täpselt ei mõõtnud, aga retsept umbes:
1 kg kapsa-porgandi segu (ehk 1 keskmine kapsas ja 1-2 keskmist porgandit)
+ 15g soola + 10g suhkrut
Kapsas puhtaks pesta ja pealmised koledad lehed minema visata, porgand koorida.
Paar kihti puhtaid ilusaid lehti eemaldada ja kõrvale panna.
Ülejäänud kapsast juurika osa välja lõigata (nämm!), muu paari mm jämedusteks ribadeks, porgand juustunoaga õhukesteks "lehtedeks".
Kaaluda ja arvutada.
Eraldi kuivas kausis sool (mul kõige tavalisem peensool.. vist.. vbla on meresool ka, ei mäleta, mis purki pandud sai, peen puru igatahes) ja suhkur (mul mingi toorsuhkrupoolsem, aga veel "kuiv" variant, mida tõlkida ei oska õigesti) kokku segada. Esimene kord puistasin mõned köömned ka hulka, aga Aasia köömned on mingi vale kraam ikka - marineeri või küpseta või misiganes, ikka maitsevad vastikult. Erinevalt nendest, mis Eestis leiva sisse pannakse - noid sööks lõputult (kui kõht kannataks, haha).
(Ja järgmine kord katsetan jõhvikatega ka. Kuivatatud variant mul küll, st peab neid leotama ja steriliseerima kuidagi ilmselt...)
SUUR klaaspurk (mul vist 3.5 liitrine) kuuma vee-ahju kombinatsiooniga kergelt steriliseerida.
Kihi kaupa kapsas-porgand-suhkur-sool purki laduda ja iga kihi vahel puust nuiaga tampida - piisavalt tugevalt, et hulk taimerakke puruks läheks ja mahl eralduma hakkaks, aga purk võiks ikka terveks jääda. Nui mul selline peenike 3cm läbimõõduga asjandus, kui purgisuu piisavalt suur, peaks normaalne pudrunui sobima.
Kui kogu kapsas purgis, käed korralikult ära pesta ja mass veel korralikult kokku suruda, et võimalikult vähe õhumulle sisse jääks. Algselt purki pannes saab mu megapurk põhimõtteliselt täis, peale tampimist on ehk 1/4 mahust kapsas ainult.
Enne säilitatud puhtad terved kapsalehed massi peale ja mingi raskuse alla panna. Mul kasutusel tagurpidi väike taldrik ja selel peal puhas vett täis veinipudeli.
Purgisuu plastkilega kinni katta. (Veinipudeliga saab laheda torn-kaadervärgi nii.)
Kolm-neli päeva toatemperatuuril (mis meil talvel siin kõigub +6 ja +20 vahel), tekitab mulle. Kui viitsimist, siis võiks puulusikaga segada ka vahepeal, aga siis peab kõik jälle põhja tampima - tüütu.
Raskus ja lehed ära, testida, ega mingit veidrat kibedat maitset pole, ega miski ei hallita jne.
Kapsas väiksemasse korralikult suletavasse anumasse ja külmkappi.
Säilib nii päris pikalt, aga halvasti lõhnab igatahes ka. (Huvitav millega ja mis moodi neid poe omasid töödeldakse, et "aroom" teistsugune saab...)
Cheers,
Hedi