2013-10-09

Daikon ja kaaslased

Juurikas, mis ei tundu siin puuduvat ühestki minu ostukorvist, on daikon ehk kohalik valge redis. Selle looma head küljed: redis!, küllaltki taskukohane, olemas igas poes, multifunktsionaalne, kindlasti on mõned vitamiinid või muud kasulikku ka sees, ei lähe kiirelt halvaks (erinevalt näiteks rohelistest salatitest, millest esimene mul külmkapis lihtsalt ära jäätus [ei, mitte sügavkülmas], ja teine ühe päevaga tumepruuniks läks...).
Sobib daikon nii wokpannile, kastmetesse tükeldamiseks kui toorelt salatis krõmpsutamiseks. Väga vahva kooslus, mis mind seda postitust kirjutama pani, on aga pannil kergelt õli-sojakastme seguga kuumutatud veel pisut krõmpsuv daikon, mida saab ideaalselt side dish'ina serveerida. Siinkohal on vist vaja väikest seletust, mida selle side dish'i all mõtlen... tegelikult pole ma kindel, kas see nimetus üldse kuskile kõlbab, aga see selleks.
Jaapani toidukultuuri peamine komponent, nagu kõik teavad, on riis. Kui meil on riisitoidud pilaffilaadsed pajaroad või kartuli asendus klassikalises kartul-ja-kaste koosluses, siis siin saab riisile osaks märksa austavam kohtlemine. Riis keedetakse spetsiaalsetes riisikeedumasinates (muuseas, lootus, et sedamoodi saab kiiremini, on sügavalt ekslik) ning serveeritakse eraldi kenasse kausikesse kuhjatuna. Et ta end aga väga üksikuna ei tunneks, leitakse veel kausikesi ja täidetakse neid (miso)supi ja erinevate marineeritud, wokitud, praetud, paneeritud, keedetud või tooreste juurikate, liha või mereandidega. Söömine käib igast kausist kordamööda või kui kiire on, siis "kõigepealt üks kauss tühjaks, teine ruttu järgi" stiilis.
Vot nende lisakausikeste sisuks see megalihtne daikon-soja kooslus imeliselt sobibki. Proovi järgi.


*Ülalkirjeldatu on peamiselt suure hulga vaba ajaga koduperenaiste poolt eelistatav serveering, teise variandi kirjelduseks sobib näiteks katsudon (suur hunnik riisi, millele on asetatud paneeritud lihalõigud, muna ja veidike maitserohelist ning mis muuseas on siiani Jaapani toitudest minu vaieldamatu lemmik). Lõunasöögikarbikestes ehk bentou'des on riisil samuti luba teiste toiduainetega kokku puutuda. Muuseas näiteid Jaapani bentoudest on väga vahva vaadata --> google images --> bento art.

Cheers,
Hedi