2021-03-25

Ananassikook - updated perfected recipe

See pagana asi muudkui muundub sellest olenevalt, millised jahupakid parajasti poolikud ja mis muid ideid pähe tuleb. Paneb siis veel ühe versiooni mõne uue nipiga kirja.

Puuvili:

a) "värske ananass":
  • Puhasta 1/2 suuremapoolset ananassi
  • Lõigu 1 cm paksusteks viiludeks 
b) viilutatud "konservananass":
  • Vali rõngad, mitte tükeldatud ananass
  • 1 tavaline, mitte mingi USAsuuruses konservpurk
  • Õngitse ananass purgist välja, jäta siirup alles
c) "õunad":
  • Pese, koori, südamikusta 3 keskmist õuna
  • Kaussi ja loksuta läbi 15 ml sidrunimahlaga
  • Soovi korral maitsesta kaneeliga 
Karamell:

Variantide a) ja c) korral:
  • 40g normaalset (st soolavaba) võid 28cm diameetrisele pannile sulama
  • Sulavõisse 20g valget (toorsuhkrud ei taha hästi karamelliseeruda) suhkrut, sega hoolikalt läbi
Variandi b) korral:
  • Konservvedelik pannile, lase madalal tulel suuremal osal vedelikust ära aurata
  • Lisa 40g võid ja 5g suhkrut
Lao puuvili ühtlaselt pannipõhja karamell-vedelikku, prae keskmisel kuumusel paar-kolm minutit ühelt, paar teiselt poolt, vala tainas peale.

Tainas:

Koondvalem: 150g jahulisi + 150-200ml piima + 1 muna + 20g rasva + 5g kergitusainet + maitseained
Ja siit edasi läheb keeruliseks... Üles kirjutada, ma mõtlen. Sest paistab, et näiteks neid jahulisi saab üsna suvaliselt konbineerida. Eilne variant sai selline:
  • Jahusta köögikombainis 25g mandleid + 25g kookost (helbeid või laaste)
  • Samasse 1 muna
  • Lisa 20g rasvainet (mul otse loomulikult see kõige parem - kookosõli, aga toimivad ka oliiviõli, või, miks ka mitte, seesamiõli, kui see maitseb...)
  • 10ml sidrunimahla - kui kergitusaineks söögisoodat, mitte küpsetuspulbrit kasutad, lisa veel 5ml
  • Tunde järgi vaniljeekstrakti (no nii teelusikatäis ehk)
  • Pool teelusikatäit soola
  • 5g suhkrut (siin kasutan pruuni toorsuhkrut, vähe tervislikum kui valge)
  • Mikserda kõik eelnev korralikult läbi
  • Lisa ülejäänud 100g jahulisi: 25g maisitärklist + 25g peent maisijahu + 25g jämedat maisijahu + 25g riisijahu (näiteks)
  • 150 ml piima ja mikserda mass läbi
  • Võimalikult vahetult enne pannile valamist sinnasamasse 5g söögisoodat või küpsetuspulbrit
  • Mikserda jälle ja hinda taigna tujukust - kui mikserist pannile valamine üsna lootusetuna näib, lisa vähehaaval piima, kuni valatavaks muutub (erinevad jahukombinatsioonid paistavad erineva vedelikuimavusega olevat - siiani pole veel kordagi sarnase konsistentsiga taigna saamiseks sama kogust piima mõõta õnnestunud...)
Küpseta madalal kuumusel kaane all kuni karamelliservad pruunikaks hakkavad tõmbuma. Võtab kuskil 5-10 min aega. Kui pannilt kõrbehaisu tulema hakkab, on juba jama. 
Kata pann küpsetuspaberi ja kaanega ja keera hooga kummuli.
Libista kook (nüüd karamell-puuvili pealpool) kõige küpsetuspaberiga tagasi madalal tulel pannile ja küpseta põhi lõpuni.
Hambaorgitest.
Tõsta paberinurkadest hoides otse taldrikule, või libista paberilt maha, kui julge oled.
Vaniljejäätisega on topelthea.

Cheers,
Hedi