Kui silmad-kõrvad-nina-vaim lahti hoida, koguneb siit-sealt nippe, millega hea kokkamist kergendada ja tõhustada (mis on muidu normaalne maakeelne vaste sõnale improve?). Juba jupp aega on tunne, et peaks mõned kasulikumad neist miskitlaadi nimekirjaks koondama, mine tea, ehk on kasuks. Niiet läksime siis, in no particular order...
- Umamis (näiteks) müüdavast maitseainest-hiina kapsast ise tehtud kimchi on küll täitsa mõnus, aga ehtsast maitsest jääb pisut hapusust puudu. Tilk hapukapsavedelikku sisse, mikrofloora teeb oma töö ja voila.
- Ja muidugi kimchit tehes ei tohi hunnikutes porgandit lisamast unustada. ;)
- Oh ja korralikult läbi mudida tasub see ka enne toasooja seisma jätmist, saab kiiremini söögivalmis.
- Ja kui ma niimoodi jätkan, siis kimchist kaugemale ei jõuagi, neetud grafomaaniakalduvused :P
- Korea (kahe päeva pärast lendan muuseas justnimelt sinna, hihi) soju pidi üks salakaval jook olema, et jood ja jood, midagi ei juhtu ja siis minestad ära. No seda omal nahal katsetanud ei ole ega katsetada ei kavatse, aga põhimõtteliselt on tegu täitsa meeldiva joogiga, kergelt magusa tooniga, mitte liiga kange ja segatav põhimõtteliselt kõigega, mis pähe tuleb. Magusasõpradele soovitus seguks kasutada näiteks mõnda neist magusatest lurridest, mida Eestis järjekindlalt siidriteks nimetatakse. (Ikka parem kui Jaapanis, muide, kus sõna siider tähistab limonaadi ja normaalsest õunasiidrist pole mitte keegi kuulnudki.)
- Praejuust on mega! Nimelt leidus enne ärasõitu juba ka täitsa tavalistes konsumites spetsiaalseid praadimiseks mõeldud juustulatte, mis küll otseselt odavate killast polnud, aga minu hinnangul igat senti väärt igatahes olid. Juppideks ja pannile, mõni minut ja nämmmmmmmu. Tavajuustuga ei tööta, katsetasin ;) ... Hihi, millega tulid meelde kooliaegsed mikrolaineahju-juustuplännisulatamised sõbrantsidega... Olid ajad, olid majad.
- Redist ja lillkapsast soovitan vastavalt õhukeste viilude või väikeste juppidena suvalisse toorsalatisse segada, teeb asja mõnusalt krõmpsuks.
- See on vist läbi käinud juba korduvalt, aga porgandit tasub toitudesse viilutada koorimisnoaga, küpseb kiirelt läbi ja näeb vahva välja. Heh, ja kui pisut harjutada, saab kiirusega inimesi vaimustada, nagu eile selgus.
- Hernevõrsed on super. Punkt. Pane kuhu iganes, söö millega iganes, super. Kui ainult teaks, kust neid saada.
- Kui midagi toiduga tuksi läheb, ära paanitse, keegi ei tea, milline see tegelikult olema pidi! ;)
- Parimad asjad kukuvad välja kogemata, improviseerides ja lõhna järgi.
- Põhimõtteliselt kõik asjad igas retseptis on asendatavad, lase loovus lahti.
- Harjumus teatud asju toorelt või küpsetatult süüa on justnimelt see, harjumus, nagu kokkupuuted teiste kultuuridega selgeks teevad. Jaapani näitel: liha, kala ja muna toorelt söömine on täiesti normaalne, aga küpsetamata hiina kapsas ja kartul on ju ometi mürgised ja neid süüa ei tohi...
- Lemmikviis kastmete paksendamiseks: kolmandik tassi jahu, sama palju külma vett, korralikult läbi segada ja peene nirena pidevalt segades muidu valmis ja maitsestatud kastmesse lisada. Paksenemine näha suhteliselt kohe. Korraks veel madalal kuumusel keemiseni ja kombes.
- Hiina-stiilis kastmeid (ehk neid, mida valgendada ei taha), saab üldjoontes samal meetodil paksuks maisitärklisega, aga siin toimub paksenemine vaikselt ja märkamatumalt ja keeta kastet enam ei tohiks. Üldiselt eelistan selle asemel hiinakad pigem mee ja tšillikastmega (mil juba mingi paksendaja sees) paraja konsistentsini tempida.
- Koriander ja seller on absoluutsest kurjast ja tuleks maamunalt hävitada. Ehk siis on palju inimesi, kes neid süüa ei suuda, seega kui teistele kokkad, unusta ära, isegi kui endale meeldivad.
- Asjad, mis alati köögikapis olema peaksid: mesi, sidrunipipar, kardemon, terav tšillikaste, sojakaste, basiilik, karri, mustsõstramoos, jahu, sidruniessents või sidrun, paks balsamico. TBC
- Wokpann teeb tavalisele iga kell silmad ette. No kui just pannkooke loopida ei taha, sel juhul pole kindel.
- Toidu segamiseks on selle õhku loopimine muuseas äärmiselt mugav meetod.
- Juurikate-puuviljade-aedviljade koorimine on way overrated. Koorega ükskõikkuidas küpsetatud kartulist paremaks enam minna ei saa ja kes puuviljadel leiduvate mürkide pärast muretseb, peske need lihtsalt puhtaks. Üks toidulaboris töötanud sõbranna näiteks teeb seda švammi ja seebiga (kuigi nõudepesuvahend tundub mulle isiklikult veidi.. ee.. vastuvõetavam variant). Igatahes igasugused kemikaalid, mis koorde imbunud ja mida pealt maha pesta ei anna, on ilmselt imbunud ka ülejäänud puuvilja, koort mitte süües jääb lihtsalt ilma ka seal sisalduvast kõikvõimalikust kasulikust kraamist. Alternatiivselt kolige lõunamaale ja noppige saak omaenese puu otsast. ;)
- Soolane ja magus toit EI ole kaks eraldiseisvat asja. Lusikatäis moosi kastmesse ja veidi soola koogitaignasse goes a long way.
Cheers,
Hedi