Kokkuvõtlik kirjeldus: terav Tai/Lao kana-aedvilja-kookosesupp. Wiki ütleb, et peamine erinevus päritolumaade vahel on, et Lao omas on sees till aga Tai omas on koriandrilehed (öäkkkk!!! loe: seda ei laseks ma iial omal uksest sisse - jah, kuulun sinna inimgruppi, kelle jaoks see rõvedus maitselt puhta seebi närimisega võrdub... huvitav muidugi, et seemnejahvatis meeldib väga, seda nii magusates kui soolastes toitudes).
Esmatutvus roaga oli kunagi ammuammu kallil kodumaal, kui Selveri Aasia letis tom-kha maitseaine pakk (retseptiga tagaküljel) näppu jäi. Põhimõtteliselt 5 koostisosa potti, paki sisu sisse, keeda natuke ja valmis. Võib ka nii.
Noh, mul seda maitseainet ei ole, küll aga on ligipääs natuke ehtsamatele koostisosadele. Veidi mässamist sedamoodi muidugi on, oleneb, kui huvitavaks omal elu teha tahta. Ehk variante ja potentsiaalseid koostisosi on päääris mitu, mul oleneb konkreetne kombinatioon täiesti päeva tujust. Ei oska praegu väljagi mõelda, kuidas seda kõike kirja panna, ehhh...
Vajalikud maksi-koostisosad:
kookospiim, kanafilee, tomat, seened
Põhimaitseained:
punane karripasta, ingveripasta, küüslaugupasta, laimimahl
Töö käik:
tee supp ;)
Lihtne variant:
Kookospiim natukese laimimahlaga potti ja kuumaks. Kana, tomat, seened ampsusuurusteks ja potti. Maitsesta karri-, ingveri-, küüslaugupastaga. Keeda kuni seened ja kana söödavaks kuulutad.
Alternatiivsed ja lisakoostisosad, mida ise kasutanud või kuskil soovitatud:
kalakaste, kookosemaitseline (või maitsetu) valgupulber, sidrunhein (värske või kuivatatud), laimilehed, till (värske või kuivatatud), värsked (või külmutatud) herned, sidrunimahl, vesi, piim (lehma või soja või misiganes), ülejäägid misiganes tai nuudlipakkide maitseainetest, sibul, küüslauk, ingver, jalapeno, paprika, kanapuljong, või, valge kokkamisvein, must pipar, sidrunheinaõli, sojakaste
Mitte nii lihtne variant:
1 Kui kasutad kuivatatud sidrunheina ja/või laimilehti ja/või jalapenot, leia oma kõige pisikesem kastrul. Taimed sinna enamvähem võrdse koguse vee ja kookosõliga nõrgale kuumusele 15 minutiks podisema (maitse imbub välja). - kasutan seda sammu 2/3 kordadest, worth it.
2 Kui kasutad värsket sibulat ja/või küüslauku, lõigu juppideks, lisa veidi vedelikku (kalakaste, laimi- või sidrunimahl, erinevad piimad, puljong kõik pmst sobivad), lisa karripasta, ingver, jalapeno ja hauta 15+ min. - imho aja- ja toiduainete raisk, sibul ei anna sellele roale suurt midagi juurde, muud maitsed saab otse supile lisada.
3 Kana ja seened (ja kui kasutad, paprika) juppideks, teine (ja kolmas) neist vähese kookosõli (või võiga) pannile pruunistuma. Kui kenasti pruunikad, veidi musta pipart, sojakaste ja vein juurde. See aurustunud, lisa kana, pruunista tihti segades. Ei pea läbi küpsema, keeb pärast supis veel, idee on mõnus välimus ja kerge krõbedus saada. - maitse, konsistentsi, välimuse poolest väga väärt samm, samas ajanõudlik, kasutan 2/3 kordadest.
4 Kana-seened (kas siis eelmisest sammust või otse töötlemata) suurde potti, lisa kookospiim, tasasele tulele. - vältimatu.
5 Lisa kõik "maitseained". Kui läbisid sammud 1 ja 2, kurna mõlemast vedelik potti, tahkis läheb kaotsi, boo. Lisa veidi sidruni- või laimimahla, oma piimad, lisamaitseainepakid. Kui samme 1 ja 2 EI läbinud, lisa punase karri pasta, laimi- või sidrunimahl, sidrunheinaõli, küüslaugupasta, ingveripasta, kalakaste, sojakaste, pakimaitseained. Või mingi kombinatsioon nendest. - vältimatu samm.
6 Supi valguprotsendi tõstmiseks saab mitmesuguseid valgupulbreid kasutada - sobivad (loomulikult) tavaline ja kookosemaitseline. Pulber enne supile lisamist väikse koguse vee või piimaga korralikult läbi mikserdada-raputada, kuivalt lisades saab hoopis klimbisupi. - mõned korrad kasutanud.
7 Lõigu tomatid, (ja sulata vajadusel herned), lisa potti. Kui tahket kraami vedeliku kohta liiga vähe, lisa mõnda piima. Keeda tasasel tulel kuni kõik kraam meelepäraselt küps. Viimase asjana lisa till. Maitse, vajadusel timmi sellega, mida puudu tundub olevat. - põhisamm jälle.
Nipinurk:
Punase karri pasta ON küllaltki hädavajalik, samavõrra kui kookose ja tsitruselise maitse. Ühtlasi kontrollib see pea ainuisikuliselt.. ee... ainupastaliselt lõppprodukti vürtsisust.
Supi rasvasust saab kõige lihtsamini kookospiima kaudu kontrollida - kõikvõimalikke erineva rasvaprotsendiga tooteid on olemas. Muidugi võib ka rasvavaba lehmapiima kasutada ja kookosemaitset mingi essentsi või kookosevalgupulbriga matkida.
Ei tea, kas sai nüüd suurem osa kirja või... No loodame, katsun järgmine kord, kui Tom Kha'd teen meeles pidada ja siinse uuesti üle lugeda.
Cheers,
Hedi