2021-06-13

Kodu-tehtud plahvatused

Insert warning of heavy sarcasm and all necessary safety disclaimers here.

Laboriaastatest teada, et kraami õhku lasta on alati lõbus. Kena kodune meetod on üsna suvalise (kuumakindla, mittemetalse... pmst kasuta pyrex klaasi...) anuma avaus tihedalt toidukilega katta. Kui selles olev (soovitatavalt ohutu) vedelik keema tõuseb - ehk tekib palju suure ruumalalist auru - ja siis kiirelt jahtub - ehk gaasilise osa ruumala langeb ja kile vaakumi poolt kõigepealt veel tihedamalt avaust katma ja siis anuma sisse imetakse - saab kena anti-plahvatuseplaksu. (Implosion on maakeeli... ee.. ?)

Paned muna mikrolaineahju, pole küsimus, KAS plahvatab, vaid MILLAL plahvatab. See teadmine toore, koorega muna kohta on vist enamusel olemas. Aga näe, keedumunad ja toored aga koorest välja valatud, valged, kollased, katkised ja terved jne munad harrastavad seda sporti samamoodi.

Noh, ja nüüd tuleb välja, et taignas küpsetatud kalmaar (squid/ika) on veel hullem. 10 sek mikrolaineid ja sa nuga, ma ma hüppasin selle ahjust pärit paugu peale ikka korraliku meetri õhku.

Cheers,
Hedi