Ilmselt on sushi üks esimesi toite, mis ükskõikkellel Jaapaniga seostub. Noh, ise seda mitte söögiks pidades võin ausalt üles tunnistada, et ei tea sellest tänase päevani sisuliselt mitte midagi, ega arva ka, et seeläbi millestki oluliselt ilma oleksin jäänud. Seega on järgnev jutt hästi lühike ja pinnapealne, kes reaalsemat sisu tahab, sõber wiki aitab alati.
Oeh, aga vist ikkagi peaks üle kordama, et kui räägitakse sushist, palun-palun unustage ära need igasugused norirullid (makid), mida meil sushiks peetakse. Makirullid, kuigi ka need siin esinevad, on mõeldud eelkõige lastele, reaalne klassikaline sushi on siiski riisipadi, millel pisike tirts wasabit ja mingi kate, suurem osa ajast toores kala, peal. Serveeritakse nigirisushit tavaliselt paarikaupa, süüakse kas pulkadega või käest, kala osa tohib ka vähesesse sojakastmesse kasta ning marineeritud ingveri laastud taldrikul on mõeldud erinevate palade vahel maitsemeele puhastamiseks. Mitte segi ajada sashimi ehk lõigutud toore kala lõikudega, mida süüakse üldiselt pulkadega ja enne sushit, kuna tolle maitse pidi veel tabamatum olema.
Laias laastus jaotaksin ma sushi(söömisekogemused) kolmeks: poesushi, kaiten sushi ja päris sushi. Esimene on igast suvalisest poest ja konbinist saadav hommikul valmistatud ja plastkarpidesse pakendatud variant: kiire, lihtne, mitte küll tingimata odav, aga valid komplekti, mis meeldib, müüa pakib ühekordsed pulgad ja sojakastmepakikese kaasa ja voila. Ja õhtuti enen poodide sulgemist lähed ja jälitad poemüüjaid, kes ostmata sushikomplektidele allahindlusekleebiseid peale laovad. Ise pole seda varianti ilmselgetel põhjustel küll kunagi katsetanud.
Kolmas, ehk päris sushi eeldab korralikku sushirestorani, kus istutakse leti taga, kus eluaeg sushivalmistamist õppinud vanahärra sulle oma suva (no tegelikult ilmselt mingi kindla põlvest põlve pärandatava reeglistiku, mis korraga umbes kliendi tervist, väljasolevat ilma ja päikesekiirte langemisnurka arvesse võtab) järgi järjest silme ees toidupalad valmis teeb ja ette tõstab. Kindlasti ei tohi siin pange panna mõne asja mitte söömise või vales järjekorras söömise või ohhoidku, wasabi või sojakastme lisamisega. Kogu kasutatav toormaterjal on imevärske ja sajakahele standardile vastav ja maksab kogu kupatus terve varanduse. Ja otse loomulikult ei ole ma ise ka sellises kohas käinud.
Küll aga olen korduvalt külastanud teist varianti ehk kaiten sushi restorane, milles lisaks restorani mööda ringlevale ja toitu kohale toovale lindile/rongile (CAN you get better than that?) on lauda sisse ehitatud keeva vee kraan tee tegemiseks, võimalus lindilt kiirelt juba valmis olevaid palasid noppida või oma lemmikuid spetsiaalselt tellida, süsteem, kus pea kõik toit maksab kindlaks määratud 108 jeeni ja mille üle arvet peetakse taldrikuhunnikutega ja last-but-not-least terve hunnik tooteid, mis EI sisalda toorest kala ega nori't. *Hedi does a little victory dance ja seni kuni kalafanaatikud oma jaburustega tegelevad, hävitab terve taldrikuhunnikutäie järgnevat: grillitud lõhe sushi, marineeritud nasu sushi, inarisushi, tamagoyakiviilud, ananassiviilud, sekka mõni karage või näiteks jäätisepall.
Cheers,
Hedi