2020-08-11

Sihitu

Päris mitu aastat on nüüdseks on-and-off siia mõtisklusi kirjutatud. Ja päris mitu listi on nüüdseks lõpetamata või suisa alustamata postituseteemadest. Kui just väga aktuaalset kogemust ei ole, millest kirjutada, pöördun üldiselt inpiratsiooni saamiseks mõne sellise poole. Aga vat praegu pole ühtegi käepärast (vale tegelikult, mõned digitaalsed x ajast pärinevad raudselt kuskil siinsamas arvutis) ja teise toa, kus mõned pabermärkmed varitsevad, konditsioneer on totaalselt kaputt, 35 tseed põrgukuumust seal (õues parajasti 41C). Seega olen siia tuppa koobastunud, vaatab, kas tuleb miskit pähe, mida kribada tahaks.

Õhtusöögiks oli korralik ports salatit:

Lehtsalat-tomat-praetudjamaitsestatudlihajaseened-mingidkuivatatudmunameenutavadkollasedribad-juust-teravmagusgrillkaste.

See kaste (täitsa valmiskujul pudelist kuigi mõnevõrra modifiteeritud bulgogimarinaadi põhjal saaks ilmselt suheliselt sama maitse kätte, kui katsetada viitsiks) on väga universaalne - klapib salatitesse, lihamarinaadiks, riisiroogadesse.

Ja need 2 mm laiad kollased munaribad (ausalt ei tea, mismoodi neid tehakse) käivadki siin peamiselt salatitesse, pigem kaunistuseks või moe pärast väiksemas kui suuremas koguses. Maitse kergelt kalane, kergelt magus, mis võiks ju päris hirmutav tunduda, aga kärab küll.

Hüpe.

Arbuusid läksid peale nädalast õnneperioodi uuesti kalliks, torrporrpähh, ei jõudnud ennast üldse veel ümaraks ja roosaks süüa, andke tagasi... No okei, esimene neist on vale küll paraku aga...

Hüpe.

Seened. Täna ka jälle söögiks. Viimasel ajal toon korraga 5-6 pakki koju, praen patenteeritud moel ära (mingil hetkel pidin selle kirja panema, ei tea, kas selleni jõudsin ka või ei... insert thoughtful smiley here... kontrollisin, ei leidnud kerge otsimise peale, nojah, saab siis järjekordse nimekirja alustuseks, kui topelt, siis topelt), siis läheb osa kohe käiku, ülejäänu kausiga külmkappi, sealt siis kasutab paari järgneva söögi tarbeks.

Kallil kodumaal on vist endiselt lood nii, et kas oled korralik teadlik sügisene seenelkäija (ja ehk ülejäänud aasta sööd sisse tehtud onesid), saad kukekad kastme tarbeks sügisel turult, või sööd poešampinjone. Siin naaaaaatinatike laiem valik. Pole siiani suutnud enesele korralikult selgeks teha, mis enamuse nimed on, mõned lemmikud ainult meeles, teised kirjeldusena:

  • Maitake (eri vormid) - aboluutne lemmik, kerge puhastada, küpsevad kiirelt, tugev maitse
  • Eringi - auväärne teine koht, lõikumine võtab aega, švamjas viljaliha küpseb päris tükk aega, nämm
  • Shiitake - teatud toitudes hea, muidu üle hinnatud, kõrbema ei tohi üldse lasta, läevad vastikuks
  • Pikad valged seened (edit: enoki) - hautistesse hea, küpseb kiirelt, paha lõhn
  • Kobarseened (edit: shimeji)- suppidesse, hautistesse, sageli müüakse puhastatult, väga mugav
  • Karvapallseen (ei ole vist kõige tavalisem nähtus isegi siin, kui pakendil oleva sildi "olen söödav seen" järgi otsustada - täielik ufo-välimus, mis on lahe, aga küllaltki maitsetu
  • Kollased kobarseened (edit: nameko) - pole veel katsetanud
  • Üle kasvanud kõvad sitaseened (edit: matsutake maaaaaybe, pigem midagi kaheksandat) - üsna meh olid vist, mälestus ebavajaliku pähe kustutatud
  • Šampinjonid - nagu ikka

Eks peaks vist õiged nimed ka välja otsima, oeh, aga praegu vaja kõike muud teha, ehk siis homme...

Cheers,

Hedi

Edit: Sihuke sait näiteks näitab pilte kah.