Paar nädalat tagasi sisse seatud soo paistab end seni kenasti ülal pidavat. Lootus, et seistes samblavee pH langeb (no et ehk mingeid aineid imbub välja või vabaneb kui sammal vaikselt laguneb vmt), oli aga asjata.
Vahepeal sai see-eest (ei mäleta enam, mis põhjusel) ühe kapis seisva õuna pH väga happeliseks määratud. Ahhaa moment - kraapisin südamiku ümbert natuke viljaliha potti vaatamaks, kas mõjutab kuidagi.
Täna jõudsin lõpuks kontrollimiseni - ega ei mõjutanud küll. Niiet pea läks uuesti tööle ja jõudis arusaamale, et sidrunid peaks nagu küüüüüüllaltki happelised olema (kes mul juhtmete peal istub, muidu?).
Kiire test - enamvähem neutraalse tsooni testriba läks loomulikult happemaksimumi, aga happelise-riba läks puhta lolliks ja näitas värve, mis juhendi/skeemi järgi üleüldse ei tohiks võimalikud olla. Igatahes, üks on kodukootud meetoditega (sest googledamine on ju nii eilsest) kindlaks tehtud - sidruni pH on kõvasti alla 3.
Mille peale läksin ja pigistasin seda paljukannatanud Citrus limon'it natuke oma soopotti - näis, mis edasi saab.
Kõrvalmõte: Niiet sidruni pH on 2-3. Mis on täiesti jabur. Ja IKKAGI on olemas mingi ports laussegaseid hallitusseeni (no baktereid ja arhesid ilmselt ka, aga need viimased ei üllata selles kontekstis vist kedagi), kes väga rõõmsalt selle happe peal kasvavad.
Cheers,
Hedi