Järjekordne arst, järjekordne nimekiri asjadest, mida teha ei tohi. Morbiidne huvi, et mis ime läbi konkreetne doktor mu probleemiks tembeldatud niiehknaa elu aeg allpool lubatud piiri olnud bmi'd tõsta kavatseb, kui samal ajal suurema osa mu toidusedelist ära keelas. Keelatud on näiteks: nisu, rukis, oder, sooda, küpsetuspulber, puuviljamahlad, virsikud, ükskõik mis konservid, suhkur ja muu magus, pähklid, kuivatatud puuviljad, kohv, must tee, alkohol, siirup, limonaad, mullijoogid, energiajoogid, ploomid, mais, popkorn, koogid, pika säilivusajaga tooted, sibul, margariin, friikad, jäätis, oad, herned, piimapulber, pitsa, majonees, ketšup, koor, krõbuskid, idud, valmistoidud jne (osasid asju ei suutnud arusaadavaks tõlkida veel).
Jajah, hulk sellest konkreetsest nimekirjast pole väga probleemiks. Aga, kurat, teed ei tohi juua? Oh, aga kui ise kodus ilma jahu, piima, kergitusainete ja suhkruta kooki teen, siis seda võib süüa... Ja kapsast. Sest too on ju teadupärast just see asi, mis kõhuprobleeme vähendab???
Nädala jagu olen mõnda asja sealt vältida üritanud, ülejäänud nimekirja eirates, kilo praeguseks kadunud. Tore on. Väga väga suur tahtmine on kukele saata see asi.
Igatahes, KÕIK piimatooted on ka keelatud. Ja et ikka liiga lihtne ei oleks, soja ka keelatud, tekitavat inflamatsiooni. Aasias... Kus iga viimane kui kaste, marinaad, maitsestus, tofu, pakendatud toit, küpsetis, puru, segu, magustoit, paneering jne jne midagi sojapõhist sisaldab. Anyway, tavapiima seega normaalselt kättesaadava sojapiimaga asendada ei tohi.
Ei tea, kuidas Eestis praegu seis, aga poppe Free-From lette, nagu UKs näiteks, Jaapani toidupoodides ei eksisteeri. Sellest rääkimata, et mittesoja-taimepiimad, mis siin müügil, läheksid kuus kuskil 80EURi maksma. Ainult keskmiselt kuluva koguse piima peale see summa siis, ühtegi muud mittepiima-mittesoja "piimatoodet" ma seni kohanud ei ole. Ja lisaks võin pea panti panna, et nendes igikestvates pakkides on umbes kolm korda hullem keemia sees, kui mõnes... konservis näiteks.
Niiet tuleb nüüd ise mandlipiima teha. (Ei julge järgi küsidagi, kas mandlid ikka on lubatud...) Mis on iseenesest lahe "oskus", kuigi üsna tüütu ja tulemus jätab soovida. Eelduseks on väga väga korralik mikser (mis õnneks juba olemas).
Kruusitäis röstimata mandleid (saab 1.5 liitrit "piima") sama koguse veega päevaks likku. Osad soovitavad enne veel kuuma vette kasta (blanching) ja mandlitelt ükshaaval pruun kest maha koorida, aga mul ausalt muud ka teha, kui pooled päevad jupsida selle kraamiga.
Vesi muutub küllaltki koledaks hägus-hallikaks - mõned soovitavad ära visata, mõned kasutada. Viskasin ära.
Mandlid nelja kruusi (soovitatavalt filtreeritud ja keedetud, tulemus peaks paremini säilima) veega mikserisse ja maksimaalkiirusel purustada, kuni tükke enam ei paista. Meie Vitamixis võttis kuskil 2 minutit. Kauem mikserdamise katsetus homogeniseeris rohkem ja tulemus oli rasvasema maitsega, mis mõnele ehk meelt mööda, aga mitte siin majas.
Mikserdatud vedelik läbi puhta tiheda riide (müüakse ka spetsiifilisi "nut milk bags" nimelisi asju, kui edev olla tahta) suurde anumasse võimalikult kuivaks pigistada, järele jäänud mass ahjupannile (kui spetsiaalset kuivatit pole, mis ma eeldan, on default olukord) ja madalale kuumusele mandlijahuks kuivama.
"Jahu" saab selline pruunakas ja klombiline (oleneb, palju ja kui tihedatest sõeladest läbi suruda kuivamisprotsessi jooksul), aga paksudesse pannkookidesse näiteks kärab küll. Kaua säilitada ei soovita.
Piim pudelisse ja külmikusse, mõne päeva jooksul tarbida. Enne kasutamist loksutada, sest raibe kihistub.
Valguputru (mida ka ilmselt nüüd süüa ei tohi, sest kõrgprotsessitud valgupulber ja kaerahelbed sees, pole küsida julgenud nende kohta) ja kõigevabadesse pannkookidesse sobib kenasti, aga teesse lisades jätab ikka väga niru maigu suhu. Mitte, et teed juua tohiks... FML.
Cheers,
Hedi