Nonii, paistab, et situatsioon, kus terve eelmise poolaasta jooksul laboris mitte ühtegi üritust ei korraldatud, on vaikselt pea peale pöördunud ja nüüd toimub üle nädala mõni pidu*. Eilse ajendiks oli praktikatudengite ärasaatmine ja peamiseks meelelahutuseks/toiduks takoyaki ehk kaheksajalapallid ja yakisoba ehk praetud nuudliroog. Haarasin muidugi võimalusest ja uurisin-puurisin-katsetasin ise ka selle asja järgi.
Takoyakit valmistatakse spetsiaalsel paarikümne poolkera kujulise süvendiga pannil, kuhu eelnevalt kokku segatud täiesti vedel takoyakijahu-muna-vee segu peale-sisse valatakse, veidi oodatakse, siis kaheksajalatükid sisse torgatakse, veel oodatakse ja siis puittikuga pallikesi keerutama hakatakse, et ka teised küljed kuumust saaks ja asi lõpuks kera kuju saavutaks. Küpsetusaeg umbes veerand tundi ning nagu järkjärgult selgus, kui pallikeste koostis huvitavamaks läks, on tegu põhimõtteliselt pitsaga ehk pane sisse, mis pähe tuleb. Alustasime taignasse rohelise sibula ja marineeritud ingveri lisamisega, mingil hetkel asendus tako kimchiga, hiljem vorpisime hoopis juustupalle (minu ilmselge lemmik muidugi). Küpsetatud pallid rändavad igatahes hunnikusse taldrikule, kus need kaetakse: paksu pruuni takoyakikastmega ja majoneesiga ja katsuo ehk bonitohelvestega ja noritükkidega ja lisasibulaga ja.. eh, kindlasti oli veel midagi. Igal juhul sai nii mõnigi tallanahkjas kaheksajalajupp pintslisse pistetud, mitte just meelsasti, aga no kuidas sa siis ei söö iseenda tehtut.
Yakisoba nn kodune valmistusmeetod hõlmab samuti elektrilist panni ning algab õhuõhukeste lihaviilude kergelt õlis praadimisega... ja kui ma ütlen õhuke, siis ma mõtlen sellist liha, mis läbi paistab. Lihale otsa lähevad lõigutud kapsas, moyashi, lõigutud seened (need pikad ja peenikesed ja valged, hoidku selle eest, et teaks, mis seentega tegu on), veidike wok-stiilis praadimist ja pakist (spetsiaalsed, keedetud) nuudlid pannile, poole tassi veega üle valada ja samast nuudlipakist saadud maitseainesegu sinna otsa. Ja sega-sega-sega, kuni maitseaine koos aedviljadest eralduva veega nuudlitele kena pruunika kastmekihi peale tekitab. Olemas on muidugi ka spetsiaalne yakisobakaste, mille erinevust näiteks takoyakikastmest ei suudetud mulle selgeks teha, aga siin vist eelistatakse ilma selleta läbi ajada. Küpsetusaeg samuti umbes 15 minutit.
*Palun siin tähele panna, et pidu tähistab siinkohal kas tühjas klassiruumis või professori kabinetis laua taga istumist, söömist ja alkoholi. Asjasse ei puutu muusika, mängud ega muu meelelahutus. Tuleb küll tunnistada, et semestri esimesele peole tassisin oma läpaka muusikaga kohale ja eilsel tekitasin kerge disturbance' improviseeritud 'joonista ja arva' mänguga.
Cheers,
Hedi