2020-10-02

Bulgogimarinaad

불 (bul) - tuli , 고기 (gogi) - liha (ei, need ei ole Jaapani "tähed", vaid Korea hangul)

Poes müüakse ju kah pudeliga, aga vot ei tõuse käsi ostma peale seda kunagist Korea kokandustundi. Üks ja ainus ometi, kus käinud. Ja pealekauba on kodus kõik kraam olemas niiehknaa. Käib mul, nagu ikka, retseptita, kõhutunde järgi ja nendest koostisosadest, mis parajasti meelde tulevad. Aga mõtlesin peale eilseid külalisi, et paneks mingi variandi kirja kah. Suhtarvudes:

  • 5 low salt soy sauce
  • 3 sesame oil
  • 3 sesame seeds
  • 3 ketchup
  • 3 honey
  • 2 gochujang
  • 1 paprika powder
  • 1 garlic paste
  • 1 ginger paste
  • 1 lemon juice
  • 1 chilli powder

Ketšup ja paprika on põhimõtteliselt ainult kena värvi andmiseks. Kui sellest ükstakama, jäta lisamata. Küüslauk ja ingver on muidugi mõnusamad, kui päris värsked võtta, aga noh, laiskus... Gochujang'i, tšilli ja mee kogus sõltub vürtsilembusest. Toodud variant on selline magusapoolne vähevürtsine. (Või kui C'lt küsida, siis täiesti alavürtsitatud - aga noh, sai omas kausis siis lisapipraga parandada.) Musta pipart ja soola võiks kah vist mainida, eile küll pähe ei tulnud tarvitada.

Sellesse möksi siis lähevad lihaviilud mõneks tunniks marineeruma.

Edasi muidugi aedviljad. Näiteks: baklažaanid (kõige ilusama lillakirju mustriga, mida eales näinud) veerandikviiludeks, pannile kuuma võisse; mõne aja pärast juurde musta pipart, valget veini; porgandid pulkadeks, punane paprika tükkideks ja kah pannile; kui enamvähem küpsed, kotitäis oavõrseid ja liha kõige marinaadiga otse sinna otsa. Esialgu segamata, juurikatest tulev aur pidi liha heaks tegema. Siis segades küpsetada, kuni valkmaterjal maitse järgi piisavalt surnud. Süüa riisil, kimchi kõrval, nagu traditsiooniline, või salatil, kui riis välistatud on. Ja makgeolli completes the ensemble, nagu öeldakse. Ee.. lõpetab ansambli??

Cheers,

Hedi